Aktuálne astrofoto #4

Jar je v plnom prúde nielen v podobe zelenajúcich sa stromov a kvitnúcich lúk. Kolobeh roka plynie i nad našimi hlavami, kde už dominujú jarné súhvezdia. My sa však dnes ešte ohliadneme za tými zimnými.

V týchto dňoch po západe Slnka sa ako prvá hviezda nočnej oblohy ukáže tá najjasnejšia – Sírius zo zimného súhvezdia Veľký pes. Nájdete ju nad juhozápadným obzorom. Nemýľte si ju s planétou Venušou, ktorá je teraz najjasnejším objektom nad západným horizontom. Venuša „svieti“ stabilným jasom, pričom Sírius je nápadne blikajúci. Mimochodom, Venušu môžete nájsť aj na dennej oblohe voľným okom počas jasného dňa! Dosahuje totiž maximum svojej jasnosti a uhlovo je stále veľmi ďaleko od Slnka. Stačí sa postaviť do tieňa a pozorne zrakom skenovať oblohu asi 40° východne od Slnka.

Otvorená hviezdokopa Plejády (pod Venušou vpravo) rýchlo mizne vo večernom súmraku a tak jej plnú krásu si znova užijeme až koncom leta. Po zotmení sú ešte nakrátko viditeľné zimné súhvezdia Orión, Povozník a Malý pes. Koncom apríla ich doplní kosáčik nového Mesiaca.

Aj menším poľovníckym triédrom môžete ešte nájsť Veľkú hmlovinu v Orióne pod trojicou hviezd v jeho páse, zhliadnuť Plejády, fázu Venuše či detaily povrchu Mesiaca krátko po nove. Práve na takto viditeľnom Mesiaci vynikne hrou tieňa a svetla plastickosť útvarov na povrchu ako sú krátery a pohoria.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *