Úspešný Deň hvezdární a planetárií

Aj v tomto roku sme sa zapojili do celoslovensky organizovaného podujatia „Deň hvezdární a planetárií“. Program sa uskutočnil na oboch pracoviskách Vihorlatskej hvezdárne v Humennom.

            V sobotný podvečer 16. marca hostilo Astronomické observatórium na Kolonickom sedle návštevníkov, ktorí mohli zhliadnuť program v planetáriu tvorený celooblohovými videami a projekciou nočnej oblohy pomocou digitálneho prístroja planetária. Počasie, žiaľ, neumožnilo pozorovať objekty večernej oblohy, čo býva najväčším lákadlom observatória.         

Rozprávky s astronomickou tematikou otvorili program podujatia pre najmenších počas nedeľného dopoludnia nasledujúceho dňa na hvezdárni v Humennom.

Jasné počasie v poobedných hodinách využili postupne desiatky návštevníkov na pozorovanie Slnka špeciálnym solárnym teleskopom na terase hvezdárne a projekčnou metódou v kupole.

Podvečer sa s pútavou prednáškou na tému „Planéty iných hviezd“ návštevníkom prihovoril  RNDr. Zdeněk Komárek, bývalý dlhoročný pracovník hvezdárne v Michalovciach. Videopásmo o aktuálnom dianí v kozmonautike uzavrelo program svetlého dňa.

            Jasné, i keď chladné počasie prialo po zotmení pozorovaniam objektov hviezdnej oblohy z kupoly a terasy hvezdárne. Návštevníci si vypočuli výklad o orientácii na nočnej oblohe a vychutnali pohľad cez teleskopy na kométu 12P/Pons-Brooks, Mesiac v prvej štvrti, Veľkú hmlovinu v Orióne či otvorené hviezdokopy a galaxie. Popri sprievodnom slove odborných pracovníkov hvezdárne asistovali pri pozorovaniach aj mladí členovia astronomického krúžku pri Vihorlatskej hvezdárni v Humennom a členovia MO SZA.

Podujatie bolo podporené dotáciou mesta Humenné.

Celkovo sa podujatí Dňa hvezdární a planetárií zúčastnilo vyše 230 návštevníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *