Poznávacia cesta blízkymi Karpatami

V rámci projektu „Vesmír na dlani 2017„, v ktorom je naša hvezdáreň jedným z partnerov, sa 10. – 12. júna 2019 uskutočnila study tour, teda poznávacia cesta po časti Karpát v poľsko-slovenskom pohraničí. Táto oblasť je známa najmä mimoriadne zachovalou prírodou a s tým súvisiacou nízkou úrovňou svetelného znečistenia.

Poznávacia cesta sa začala na našom Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, kde sme okolo poludnia 10. júna privítali účastníkov study tour z Poľska. O 14.00 hod. bola oficiálne otvorená a spustená do prevádzky hlavná investícia hvezdárne v rámci tohto projektu – mobilná astronomická rotačná stanica – M.A.R.S. Je to pozorovacia plošina určená pre návštevníkov večerných pozorovaní oblohy.

Neskôr v popoludňajších hodinách sa účastníci presunuli na Hvezdáreň Roztoky. Toto pracovisko organizačne patrí Podduklianskemu osvetovému stredisku vo Svidníku, ktoré je ďalším partnerom projektu „Vesmír na dlani 2017“. Po prehliadke prístrojového vybavenia hvezdárne a večeri sa cestovatelia po zotmení venovali pozorovaniam dostupných objektov nočnej oblohy teleskopmi.

11. jún začal pre účastníkov study tour návštevou Medzilaboriec s následným presunom do Poľska. Na druhej strane našej severovýchodnej štátnej hranice možno nájsť Bieščadský národný park, ktorý je medzi našimi severnými susedmi veľmi obľúbeným miestom na pešiu turistiku. Niekoľko vyhliadkových miest, napr. pri obci Zubracze a pri Wetline si prezreli aj naši cestovatelia. Po obede v Stuposianoch bola pre nich pripravená prehliadka školského mládežníckeho centra v tej istej obci. Návšteva Bieščad pokračovala u Pavla Ďuriša vo Dwerniku, ktorý prevádza nočné pozorovania objektov oblohy v tejto turisticky atraktívnej oblasti. Záverečná cesta dňa viedla do Muczneho, malej usadlosti s 30-timi stálymi obyvateľmi v samom srdci Bieščad.

Po raňajkách v posledný deň study tour absolvovali účastníci prehliadku výstavného pavilónu a zubrej zvernice Nadlesníctva Stuposiany v propagačnom centra lesníctva v Mucznom. Následne sme sa presunuli do Cisowej, kde sme si prezreli vyhliadkovú terasu a slnečné hodiny, investíciu vedúceho partnera projektu.

Study tour bola ukončená obedom v Bolestrašiciach, kde sa zároveň začala konferencia projektu Vesmír na dlani 2017. V jej úvode predniesli svoje príspevky aj pracovníci Vihorlatskej hvezdárne v Humennom. Mgr. Peter Mikloš referoval o postupe realizácie plánov spomínaného projektu a Mgr. Róbert Adam prednášal o vývoji satelitnej fotografie v 20. storočí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *